Amerikaanse Zilvermeeuw / American Herring Gull (smithsonianus)

(last update: Februari 03 2015)

Tabel voor 1e winter Amerikaanse Zilvermeeuw smithsonianus.

Met enige regelmaat verschijnen er vogels in Nederland (West-Europa) die mogelijk Amerikaanse Zilvermeeuw zijn. Zo'n vogel was bijvoorbeeld ter plaatste in de Eemshaven winter 2005-2006 en n.a.v. dit exemplaar volgde een discussie op het forum Meeuwnl (Januari 2006). We hebben toen een (gedeeltelijke) tabel opgezet, de eerste stappen van wat hieronder op deze pagina is te vinden als verdere uitwerking. Nu, negen jaar later beschikken we tenslotte over veel meer materiaal en deze pagina was wel toe aan een update...

Lonergan & Mullarney melden 10 kenmerken in hun artikel (in Dutch Birding) om 1e winter smithsonianus te herkennen tussen Scandinavische argentatus en Britse argenteus Zilvermeeuwen. De vraag die in deze discussie centraal staat luidt: welke van de 10 kenmerken zijn diagnostisch? En: hoe nauwkeurig moet je de criteria definieren?

Na enkele correspondentie in het forum bleken er 4 punten bovenaan te staan; blijkbaar kun je dan zeker zijn van een 1e winter smithsonianus. Maar Lonergan & Mullarney stellen 10 kenmerken in hun artikel om smithsonianus te herkennen. Wat nu als een vogel perfect aan de top 4 voldoet, maar op alle andere punten slecht scoort, wellicht juist uitgesproken het tegenovergestelde? Dit is een hypothetische discussie natuurlijk, maar steek je hand er niet voor in het vuur dat er nooit foto's zullen verschijnen van zulke vogels in Europa. Wat doe je met zo'n vogel?

a. Elke vogel die goed scoort op de top 4 is dan toch smithsonianus?
b. Zijn dat dan vogels die we onder "niet-identificeerbaar" laten vallen, ondanks dat ze voldoen aan de top 4? Maar moeten we misschien dan de top 4 uitbreiden?
c. Zijn dat dan Europeanen, zij het met enkele smithsonianus kenmerken? Maar dan is de top 4 toch niet meer diagnostisch?

Misschien kiest iedereen het alternatief dat peroonlijk het beste aanvoelt (maar geen algehele consensus), evengoed is het een interessante discussie als het gaat om aanvaarding van deze afgesplitste soort voor de Nederlandse lijst (dus voor Zeldzaamheden Cie's een belangrijk punt).
Bedenk wel dat een aanzienlijk deel (% onbekend) van de Amerikaanse Zilvermeeuwen, mocht die terecht komen in Nederland, waarschijnlijk niet voor aanvaarding in aanmerking komt. Simpelweg: dat deel van de Amerikaanse populatie lijkt té veel op de onze. We moeten ons dus richten op het herkenbare deel, ook al is dat wellicht maar een klein deel. Gelukkig betreft dat herkenbare deel wel precies vogels uit het noordoosten, nou net de regio die het meest waarschijnlijk is als herkomstgebied voor dwaalgasten naar Europa.

Alle foto's zijn gelinkt naar hun eigen pagina's, waar tevens de fotografen worden vermeld (dank aan allen!). Ook begint de sectie 'smithsonianus' op ORG al wat body te krijgen, je vindt hier de ontwikkeling van het kleed door de maanden heen: Amerikaanse Zilvermeeuw (alles in engels).

Het idee achter onderstaande tabel.
- KOLOM 1: de Lonergan & Mullarney kenmerken top 10 van smithsonianus met de diagnostische top 4. Er zijn foto's opgenomen die het kenmerk in optima forma toont.
- KOLOM 2: opmerkingen aangaande het determineerpunt; meer specifiek, hier kunnen we aangeven of en in welke verschijningsvorm dit kenmerk ook wel bij argenteus / argentatus voorkomt.
- KOLOM 3: ingeruimd voor een 'discussie vogel'. Hier als voorbeeld de Eemshaven vogel, met scoring op een schaal van 1-10 in mate waaraan voldaan wordt aan een smithsonianus criterium.

.

SMITHSONIANUS DIAGNOSTISCH
SMITH FOTO'S
OPMERKINGEN N.A.V. EUROPESE ZILVERMEEUW
DISCUSSIE VOGEL: score (1-10) + opmerkingen

1. Onderstaartdekveren en anaalstreek dicht gebandeerd; banden liefst zo dicht opeen dat wit wordt gereduceerd tot gepaarde vlekken en de langste onderstaartdekveren zelfs compleet donker op het centrum.


Ook argentatus (hieronder: blauw J6XN & zwart J1118).

Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto met onderstaartdekveren en scoor die op schaal 0-10.

2. Bovenstaartdekveren en stuit dicht gebandeerd, nauwelijks afwijkend van de overige bovendelen (overgaand in onderrug-veertekening)



Ook argentatus (hieronder: blauw J6XN).

Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto met bovenstaartdekveren & stuit en scoor die op schaal 0-10.


 

 

3. Staart liefst geheel zwart, inclusief grootste deel van de buitenzijde van R6


Sommige Europeanen hebben een zwarte staart.

Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto met buitenste staartpennen en scoor die op schaal 0-10.

(4.) juveniele onderdelen wollig getekend; zachte tekening wekt een egale indruk vanaf de kin en achternek totaan buik en flank; pas vanaf de achterste flankveren chevron tekening (ankerpatroontjes)


Europese vogels nooit neutrale zandige, gelige of buffige tint.


Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto van onderdelen en nek en scoor die op schaal 0-10.

 

 

AANVULLENDE BRUIKBARE KENMERKEN
5. Grootte: 'large & heavily built', grote burrie achtig overkomend Mannetjes argentatus vaak ook fors. (Zwart J1490, N Noorwegen).
Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto samen met andere exemplaren om een inschatting te maken van de grootte, en scoor die op schaal 0-10.

6. Parallel snavel met onopvallende gonys hoek snuit-effect en langgerekte snavel ook bij noordelijke argentatus: zie Wit KY14 uit Rusland.
Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto van kop en snavel en profile, en scoor die op schaal 0-10.

7. de randen van de veren op de bovendelen hebben slechts een ondiepe postzegel tekening; daardoor een donkere indruk

Ook bij argentatus (hier SVS DA53945)

Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto met bovendelen en scoor die op schaal 0-10.

8. tertial patroon als in graellsii, dus nauwelijks karteling

Ook argentatus (hieronder: blauw J6XN).
Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto met tertials en scoor die op schaal 0-10.

9. buitenste grote dekveren tonen een donkere band



Ook bij argentatus (hieronder: zwart J4773).

Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto met grote dekveren en scoor die op schaal 0-10.

10. binnenste handpennen tonen een zwak venster
Ruimte voor foto van discussie vogel. Plaats hier foto van open vleugel en scoor binnenste handpennen op schaal 0-10.

.

Er blijven soms wat cellen van de tabel leeg. Hoewel je misschien denkt "laat maar verder zitten, in de top 4 krijgt hij al geen voldoendes", is het toch nuttig verder te gaan, want dit kan later houvast bieden bij evaluatie van het voorkomen van gezamelijke kenmerken. Of, hij scoort slecht op de top 4, maar stel dat hij wel "uitmuntend" scoort op de overige 6 punten? Bij specifiek deze Eemshaven vogel misschien dan nog niet zo interessant, maar wel wanneer in de toekomst een foto wordt gepubliceerd van waarvan de top 4 bestaat uit, net voldoendes, "zes minnetjes".

Een idee voor het gebruik van deze tabel is:
Stap 1. een interessante vogel scoren op de 10 criteria, bediscussieren en consensus verkrijgen over de hoogte van de scores.
Stap 2: wat is diagnostisch? We hebben een top 4. Is dat té streng? Zijn 2 of 3 van die kenmerken ook wel voldoende? Daar lijkt het nu niet op, als we de Ierse redenering volgen, in een vogel uit Cobh. Nl: alle criteria zijn in de Cobh vogel voldoende tot uitmuntend en toch is 't geen zekere smithsonianus want de onderdelen zijn niet karakteristiek genoeg. Onderdelentekening is dan dus een must.
Maar dat geldt ook voor staart, boven- en onderstaartdekveren. Toch een top 4 dus?
Stap 3: welke punten uit criteria 5-10 zijn nog meer noodzakelijk? Geen? Maar stel een vogel scoort 4x een 6 op de eerste 4 criteria (diagnostisch) maar heeft tegelijkertijd diepe karteling op scapulars, wat vaak samengaat met vergelijkbare tekening op de tertials? En als dat ook nog 's een kleine ukkepuk is? Moeten we de top 4 dan dus uitbreiden?
Stap 4: welke hoogte moeten de scores in de diagnostische smith top 4(+?) hebben? Is een zesje genoeg? Oftewel: is een beetje wollige tekening op enkel de onderbuik al oké, of moet het een 10 zijn: wollige tekening zeer uitgebreid vanaf kin en achternek naar beneden?
Stap 5: welke Nederlandse en Belgische vogels voldoen aan de diagnostische top?

Om de discussie open en publiekelijk te houden: svp reageren via Facebook Meeuwen in Nederland (besloten groep) of via Forum ORG (aanmelden verplicht).

hieronder: er is ook een tabel voor 2e winter smithsonianus.